Skal du være civil- eller diplomingeniør?

Hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige uddannelser, og hvilke muligheder giver de dig, når du skal finde det rigtige job?

Diplomingeniør
Diplomingeniøruddannelsen varer tre et halvt år. Det er en praktisk og erhvervsrettet uddannelse, hvor du efterfølgende er klar til arbejdsmarkedet. Som diplomingeniør kan du læse videre til civilingeniør – men du skal være opmærksom på, at der kan være adgangskrav på de forskellige civilingeniøruddannelser, som din diplomingeniøruddannelse måske ikke opfylder.

Når du tager en diplomuddannelse kan du bagefter gå direkte ud og få et arbejde, eller du kan læse videre og blive civilingeniør. En vigtig del af diplomingeniøruddannelsen er, at den studerende kommer et halvt år i praktik i løbet af sin uddannelse.

Uanset om man stopper efter diplomuddannelsen, eller man læser videre, så er praktikken en gavnlig erfaring. Praktikken giver nogle konkrete erfaringer, som du kan bruge, uanset om du vil være diplomingeniør, civilingeniør eller have en karriere i forskning.

Civilingeniør
Civilingeniøruddannelsen er en toårig overbygning, der bygger videre på en diplomingeniør eller anden adgangsgivende bachelor. Civilingeniøren er specialist. Uddannelsen er en kandidatuddannelse, som klæder ingeniøren på til en mere teoretisk og akademisk tilgang til ingeniørfaget.

Kan jeg holde en pause?
Som diplomingeniør har du mulighed for at læse videre, efter du har været ude og arbejde nogle år. Udfordringen er dog, at det kan være svært at komme i gang igen, hvis du venter for længe. Alt efter hvor længe du har været væk, kan du være kommet langt væk fra det teoretiske, og det kan også være svært at skulle tilbage på SU, når først man har vænnet sig til at få løn.

”Det optimale er at fortsætte med det samme, men derfor kan man godt have brug for en pause, og så skal man jo gøre det. Men hvis man venter for længe, så er ens teoretiske viden måske blevet lidt slidt, og man er kommet for langt væk fra fx matematikken,” siger Birgitte Castenskjold Viborg, Leder af Studievejledningen, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Hav styr på adgangskravene
Det er ikke alle diplomingeniøruddannelser, der er adgangsgivende til alle typer af civilingeniøruddannelser, så du skal sørge for at have styr på adgangskravene til den civilingeniøruddannelse, du gerne vil optages på.

”Man skal sørge for, at man har styr på det hele til sidst i sin diplomingeniøruddannelse, hvis man gerne vil læse videre. Der kan fx være nogle krav til matematik på civilingeniøruddannelsen, som man skal opfylde. Derfor er det vigtigt, at man planlægger på forhånd og sørger for at vælge de rigtige fag allerede på sin bacheloruddannelse,” siger Jannie Østergaard-Andersen, Master of Guidance, VIA Engineering, Campus Horsens.

Forskel på løn
Når man ser på lønstatistikkerne for diplomingeniører og civilingeniører, så er den gennemsnitlige forskel ikke så stor, at det skal være den afgørende motivation. Der kan sagtens være stor forskel på lønnen, men det handler i lige så høj grad om, hvorvidt vedkommende er privat eller offentligt ansat, hvilken type af virksomhed man er ansat i, eller hvor god man er til selv at forhandle løn.