Brug LinkedIn til jobsøgning og udvidelse af dit netværk

LinkedIn er et godt redskab til at holde styr på dine professionelle relationer, og hvis du bruger det rigtigt, kan det både udvide dit faglige netværk og hjælpe dig videre til det næste job.

Vær aktiv på LinkedIn
”Jobbet kommer ikke af sig selv, fordi man har oprettet en profil. Man skal være aktiv, bruge gode overskrifter og have en titel, som fortæller, hvad man kan,” forklarer Ann Berry fra Konsulenthuset ballisager

Når du udfylder din LinkedIn-profil, er det især vigtigt, at du sørger for, at det er nemt for andre at aflæse, hvem du er, og hvad du kan.

”Når man laver søgninger på fx kompetencer eller uddannelser, så er det begrænset, hvor meget af profilerne, man kan se. Reelt er det kun profiltitlen. Titlen er dit ’visitkort’, og derfor skal du have en god beskrivelse, som en arbejdsgiver har lyst til at klikke på. Prøv selv at lave en søgning på kompetencer inden for dit fagområde, så du kan se, hvilke ’visitkort’ der fanger din interesse – og ikke mindst hvilke ’visitkort’ der ikke gør,” foreslår Ann Berry.

Efterlad brødkrummer
Når du klikker på en profil på Linkedin, så kan den person se, at du har kigget på vedkommendes profil. LinkedIn tillader dog også, at man kan kigge på profiler uden at efterlade personlige oplysninger, men det er faktisk en god idé at spille med åbne kort, netop fordi du fører folk forbi din egen profil.

”Når du researcher på et jobopslag eller leder efter nye kontakter på LinkedIn, så efterlader du en lille brødkrumme, når du klikker på kontaktpersonens profil. Det er lidt Hans og Grete-agtigt, og på den måde lokker du arbejdsgivere til også at klikke på dig,” forklarer Ann Berry og uddyber:

”Folk er nysgerrige. Hvis du har vist interesse i dem, så vil de gerne vide, hvem du er. De klikker på din profil, og så har du pludselig gjort dig selv synlig. Sandsynligvis vil de kunne huske dit navn, hvis du efterfølgende kontakter dem med fx nysgerrige spørgsmål vedrørende et stillingsopslag.”

Brug dit netværks netværk
Du skal bruge dit netværk til at skabe flere kontakter eller få en til at anbefale dig. Hvis du kigger på kontaktpersonen til et jobopslag, og I har en eller flere fælles bekendte, så kan det allerede være med til at åbne døre.

”Du kommer hurtigt ind i the circle of trust, hvis du har en reference eller en fælles bekendt med dem, du gerne vil i kontakt med,” siger Ann Berry og fortsætter:

”Og så skal du selvfølgelig også have fokus på at udvide dit netværk. Husk at invitere folk til dit netværk bagefter, når I har haft et kaffemøde, en jobsamtale eller en god telefonisk dialog om mulighederne i deres virksomhed.”

Netværk er alle steder
Dit netværk er selvfølgelig ikke kun din LinkedIn-profil, det er også dine venner, din familie, dine Facebook-venner og hvad du ellers måtte have af kontaktflader. Men LinkedIn er det sted, hvor du holder styr på dit professionelle netværk.

Fra netværk til handling
Hvis du er jobsøgende, eller du måske trænger til et karriereskifte, så skal du udnytte de muligheder, der er i dit netværk.  Invitér folk på et kaffemøde, hvor du stiller dem nogle spørgsmål om deres virksomhed eller den branche, som du måske gerne vil skifte til, og du fortæller, hvad det er, du gerne vil professionelt.

”Start med dem, du kender – og husk, at det i første omgang handler om være interesseret i dem og den virksomhed, de arbejder hos, og om at søge inspiration, ikke om at søge job. Når mødet er færdig, spørger du, om vedkommende kan anbefale to mere, som du skal snakke med. På den måde ruller bolden,” afslutter Ann Berry.

”Netværk og sociale medier er i top tre over de mest brugte rekrutteringskanaler i private virksomheder.”

Ann Berry, Regionschef Midt/Nord, Konsulenthuset ballisager