Hvad skal du have styr på, når du er ny i job?

A-kasse
Det er a-kassen, der udbetaler dagpenge til ledige.

Hvis du mister dit job, er a-kassen dit forsørgelsesgrundlang, og dine indbetalinger til a-kassen er altså en forsikring, der sikrer, at du har en indtægt, selvom du mister dit job.

Du kan ikke vente med at melde dig ind i a-kassen, til du bliver ledig. Hvis du vil have den sikring, som det er at være medlem af en a-kasse, så skal du betale til den, mens du er i job. Det er en god idé at melde sig ind i en a-kasse, allerede før du er færdig på studiet. Hvis du melder dig ind i god tid, undgår du nemlig at komme i karantæne efter endt uddannelse, hvis der skulle være nogle måneder uden indtægter efter studiet.

De fleste ingeniører er medlemmer af Akademikernes A-kasse, som samarbejder med IDA, men der er selvfølgelig også tværfaglige a-kasser, som måske kan være relevante for dig. Det gælder fx a-kasser for selvstændige eller ledere, som måske også kan være relevante for dig, alt efter hvilken branche du ender i.

Fagforening
Din fagforening er et fagligt netværk, hvor du er i en sammenslutning med lignende fagligheder. Din fagforening yder faglig bistand, hvis du fx har problemer på dit arbejde, er blevet sagt op eller har fået en arbejdsskade. En fagforening vil ofte også have en række medlemsfordele og arrangere medlemsmøder, med forskelligt fagligt indhold.

Ingeniørforeningen IDA er den primære fagforening for ingeniører, men der findes også andre fagforeninger, som kan være en mulighed for ingeniører.

Hvis du er tvivl om, hvad forskellen på en a-kasse og en fagforening er, så kan man sige, at a-kassen er der for dig, når du ikke har et job, og fagforeningen er der for dig, når du har et job.

Pension og sundhedsordning
Langt de fleste steder vil en del af din løn automatisk blive indbetalt til en pensionsordning. Men sørg for at have styr på, hvor meget og hvor pengene bliver indbetalt – og hvis du ikke har en pensionsordning som en del af dit job, så skal du sørge for at få lavet en.

Tal med dine kolleger, din tillidsrepræsentant eller din chef, hvis du i tvivl om, hvordan du er dækket.

Det gælder også for private sundhedsordninger, som nogle virksomheder tilbyder til deres medarbejdere. Det er meget forskelligt, hvad en sundhedsordning indeholder, og hvordan du er dækket – så sørg for at sætte dig ind i dine muligheder og tilbud.